Pulpety w sosie pomidorowym

timer

30 min

2/5

stopień trudności

rbg3thumbnailarrow_red

Składniki:

    łopatka bez kości zmielona

    - 500 g

    majonez

    – 2 łyżeczki

    musztarda

    – 1 łyżeczka

    czosnek

    – 1 ząbek

    jajko

    – 1 szt.

    olej do natłuszczenia

     

Przyprawy:

    sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku

     

Sos pomidorowy:

    cebula pokrojona w kostkę

    - 80 g

    passata pomidorowa

    - 600 g

    śmietanka 18%

    - 100g

    sól i pieprz do smaku

     

01

Mięso mielone wraz z pozostałymi składnikami wymieszać bardzo dokładnie.

02

Uformować posmarowanymi dłońmi nieduże pulpety i usmażyć je na patelni.

03

Cebulę przysmażyć na patelni.

04

Do naczynia wlać passatę, dodać przysmażoną cebulę, przyprawy, zagotować.

05

Wszystkie składniki zblendować, opcjonalnie dodać śmietankę.

06

Zalać sosem usmażone wcześniej pulpety.

danie gotowe!

assetasset

Zobacz inne przepisy