Pulpety w sosie pomidorowym
30 min
2/5
stopień trudności
Składniki:
łopatka bez kości zmielona
- 500 g
majonez
– 2 łyżeczki
musztarda
– 1 łyżeczka
czosnek
– 1 ząbek
jajko
– 1 szt.
olej do natłuszczenia
Przyprawy:
sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
Sos pomidorowy:
cebula pokrojona w kostkę
- 80 g
passata pomidorowa
- 600 g
śmietanka 18%
- 100g
sól i pieprz do smaku
Mięso mielone wraz z pozostałymi składnikami wymieszać bardzo dokładnie.
Uformować posmarowanymi dłońmi nieduże pulpety i usmażyć je na patelni.
Cebulę przysmażyć na patelni.
Do naczynia wlać passatę, dodać przysmażoną cebulę, przyprawy, zagotować.
Wszystkie składniki zblendować, opcjonalnie dodać śmietankę.
Zalać sosem usmażone wcześniej pulpety.