Pieczony schab ze śliwką
110 min
3/5
stopień trudności
Składniki:
schab bez kości
- 700 g
suszone śliwki
- 150g
olej
- 6 łyżek
ketchup łagodny
- 2 łyżki
białe wino pólsłodkie
- 100ml
czosnek
- 4 ząbki
Przyprawy:
przyprawa do karkówki
- 1 opakowanie
Schab położyć na desce, zrobić w nim nożem kieszonkę - nacięcie w środkowej części przez całość mięsa, nie przecinając schabu na końcu i pozostawiając po ok. 1,5 cm z każdej strony.
Następnie wciskać do kieszonki śliwki i dociskać tak, aby jak najwięcej ich się zmieściło.
Miejsce rozcięcia schabu spiąć na krzyż wykałaczkami.
Przygotować marynatę: przyprawa do karkówki, olej, ketchup, wino - rozmieszać i nasmarować mięso. Na górze obłożyć plastrami czosnku.
Po tym czasie schab umieścić w rękawie i upiec w piekarniku nagrzanym do 200°C, czas pieczenia 1,5 godziny.