Pieczony schab ze śliwką

timer

110 min

3/5

stopień trudności

rbg3thumbnailarrow_red

Składniki:

    schab bez kości

    - 700 g

    suszone śliwki

    - 150g

    olej

    - 6 łyżek

    ketchup łagodny

    - 2 łyżki

    białe wino pólsłodkie

    - 100ml

    czosnek

    - 4 ząbki

Przyprawy:

    przyprawa do karkówki

    - 1 opakowanie

01

Schab położyć na desce, zrobić w nim nożem kieszonkę - nacięcie w środkowej części przez całość mięsa, nie przecinając schabu na końcu i pozostawiając po ok. 1,5 cm z każdej strony.

02

Następnie wciskać do kieszonki śliwki i dociskać tak, aby jak najwięcej ich się zmieściło.

03

Miejsce rozcięcia schabu spiąć na krzyż wykałaczkami.

04

Przygotować marynatę: przyprawa do karkówki, olej, ketchup, wino - rozmieszać i nasmarować mięso. Na górze obłożyć plastrami czosnku.

05

Po tym czasie schab umieścić w rękawie i upiec w piekarniku nagrzanym do 200°C, czas pieczenia 1,5 godziny.

danie gotowe!

assetasset

Zobacz inne przepisy