Szynka wielkanocna

timer

90 min

2/5

stopień trudności

rbg3thumbnailarrow_red

Składniki:

    szynka wieprzowa

    - 1 kg

    goździki

    - 10 szt.

    woda

    - 100 ml

Marynata:

    olej

    - 2 łyżki

    sok z cytryny

    - 2 łyżki

    miód

    - 2 łyżki

    czosnek

    - 3 ząbki przeciśnięte przez praskę

01

Przygotować marynatę do mięsa.

02

Dokładnie natrzeć nią mięso.

03

Następnie zrobić małe nacięcia i wbić goździki po całej długości, by uzyskać odpowiedni aromat.

04

Mięso umieścić w folii do pieczenia, wlać 100 ml wody i szczelnie zamknąć.

05

Piec w temperaturze 200 stopni – 1 godzina i 20 minut w zależności od wielkości szynki.

danie gotowe!

assetasset

Zobacz inne przepisy