Tarta z polędwicą rydzyńską i porem
90 min
4/5
stopień trudności
Kruche ciasto:
mąka pszenna
- 300 g
zimne masło
- 200 g
jajko
- 1 szt.
sól
- 1 szczypta
Farsz:
polędwica rydzyńska pokrojona w paski
- 200 g
biała część dużego pora
- 2 szt.
cebula
- 1 szt.
śmietanka 18%
- 200 ml
serek topiony śmietankowy
- 100 g
jajko
- 1 szt.
żółty starty ser
- 1 szklanka
Przyprawy:
pieprz i zioła prowansalskie do smaku
Składniki na ciasto łączymy ze sobą do uzyskania struktury jednolitego ciasta.
Wkładamy ciasto na 30 minut do zamrażalnika.
Następnie wykładamy ciastem posmarowaną masłem blaszkę do pieczenia. Pieczemy w 200°C przez ok 15 minut.
Pokrojony por, cebulę i polędwicę rydzyńską delikatnie podsmażamy, następnie dodajemy do nich śmietankę wraz z serkiem topionym
Gdy serek rozpuści się doprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi, wsypujemy połowę szklanki żółtego sera.
Do delikatnie przestudzonego farszu dodajemy jajko, dokładnie mieszamy i wykładamy farsz na wcześniej podpieczone ciasto.
Na koniec posypujemy pozostałą ilością sera. Pieczemy ok. 30 minut w temp 180°C.