Rolada z szynki konserwowej
25 min
1/5
stopień trudności
Składniki:
szynka konserwowa
- 15 plastrów
papryka czerwona
- 1 szt.
natka pietruszki
- pęczek
pieczarki konserwowe
- 6 szt.
serek kanapkowy naturalny
- 200 g
majonez
- 4 łyżki
żelatyna
- 1 łyżka
zimna woda
- 4 łyżki
Przyprawy:
sól i pieprz
Żelatynę mieszamy z wodą, odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.
Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy.
Na folii aluminiowej rozkładamy prostokąt z szynki, szynkę układamy tak, żeby nachodziła odrobinę na siebie brzegami.
Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
W misce mieszamy serek, majonez, paprykę, pieczarki, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do masy dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy, odstawiamy na ok 5 min., żeby zaczęło gęstnieć i rozsmarowujemy na szynce, zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku, na końcu owijamy w folię aluminiową dookoła i wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.