Zrazy wieprzowe zwijane
60 min
2/5
stopień trudności
Składniki:
Karkówka wieprzowa bez kości
- 5 plastrów
Boczek surowy wędzony
- 250 g
Ogórek kiszony
- 3 sztuki
Cebula
- 2 sztuki
Musztarda sarepska
- 5 łyżeczek
Olej
- 3 łyżki
Wino czerwone wytrawne
- 150 ml
Przyprawy:
Sól i pieprz do smaku
Plastry karkówki rozbić, doprawić solą i pieprzem, posmarować ostrą musztardą z jednej strony.
Ogórki kiszone, boczek oraz cebulę pokroić w słupki, ułożyć po kawałku na środku mięsa.
Mięso ciasno zwinąć, uformować roladkę, owinąć bawełnianą nitką.
Obsmażyć na oleju z każdej strony, w trakcie podlewać czerwonym winem i wodą.
Dusić pod przykryciem ok. 50 min.
Wywar powstały podczas duszenia mięsa przelać do garnka, dolać wody doprowadzić do wrzenia. Wymieszać wodę z mąką i dodać do wywaru.
Sos doprawić solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Powstały sos przelać przez sitko.