Klopsiki z kiełbasy białej delikatesowej w sosie koperkowym
30 min
2/5
stopień trudności
Składniki:
Kiełbasa biała delikatesowa
- 1 kg
Jajko
– 2 szt.
Śmietana 12%
- 1 szklanka
Bułka tarta
- 2 łyżki
Bulion warzywny
– 0,5 l
Mąka ziemniaczana
- 2 łyżeczki
Sok z cytryny od smaku
Mąka pszenna do panierowania
Olej do smażenia
Przyprawy:
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Koperek
– 1 pęczek
Gałka muszkatołowa
– 0,5 łyżeczki
Ściągamy osłonki z kiełbasy.
Farsz wyrabiamy w misce z jajkami i bułką tarta. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Formujemy niewielkie klopsiki i panierujemy je w mące.
Przekładamy klopsiki do rondla.
Bulion warzywny zagęszczamy śmietaną i grzejemy na małym ogniu doprowadzając do małego wrzenia.
Klopsiki dodajemy do bulionu.
Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Dodajemy posiekany koperek, sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy do smaku (solą i pieprzem).
Podajemy z ryżem lub ziemniakami i surówką.