Klopsiki z kiełbasy białej delikatesowej w sosie koperkowym

timer

30 min

2/5

stopień trudności

rbg3thumbnailarrow_red

Składniki:

    Kiełbasa biała delikatesowa

    - 1 kg

    Jajko

    – 2 szt.

    Śmietana 12%

    - 1 szklanka

    Bułka tarta

    - 2 łyżki

    Bulion warzywny

    – 0,5 l

    Mąka ziemniaczana

    - 2 łyżeczki

    Sok z cytryny od smaku

     

    Mąka pszenna do panierowania

     

    Olej do smażenia

     

Przyprawy:

    Sól do smaku

     

    Pieprz do smaku

     

    Koperek

    – 1 pęczek

    Gałka muszkatołowa

    – 0,5 łyżeczki

01

Ściągamy osłonki z kiełbasy.

02

Farsz wyrabiamy w misce z jajkami i bułką tarta. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

03

Formujemy niewielkie klopsiki i panierujemy je w mące.

04

Przekładamy klopsiki do rondla.

05

Bulion warzywny zagęszczamy śmietaną i grzejemy na małym ogniu doprowadzając do małego wrzenia.

06

Klopsiki dodajemy do bulionu.

07

Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

08

Dodajemy posiekany koperek, sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy do smaku (solą i pieprzem).

09

Podajemy z ryżem lub ziemniakami i surówką.

danie gotowe!

assetasset

Zobacz inne przepisy