Burger z metki tatarskiej
20 min
2/5
stopień trudności
Składniki:
metka tatarska wołowa
- 1 szt.
bułka do hamburgerów
- 1 szt.
pomidor
- 1 szt.
ogórek konserwowy
- 2 szt.
liść sałaty
- 2 szt.
cebula
- 1 szt.
oliwa z oliwek
- 20 ml
ketchup łagodny
- 2 łyżki
Metkę tatarską wyjąć z opakowania i uformować kotlet.
Patelnię grillową posmarować oliwą z oliwek i dobrze rozgrzać. Grillować na dość dużym ogniu, przez około 5 minut. Gdy mięso zmieni kolor do połowy burgera, kotleta należy obrócić. W końcowej fazie grillowania na burgera położyć plaster sera w celu roztopienia.
W między czasie należy przygotować bułki. Pieczywo przeciąć na dwie części i umieścić w piekarniku. Bułki wyciągnąć, gdy będą chrupiące i przyrumienione.
Obie wewnętrzne części bułek posmarować ketchupem.
Warzywa umyć i pokroić w plasterki. Sałatę wypłukać pod wodą i osuszyć.
Na dolnej części bułki umieścić dwa liście sałaty, a następnie położyć gotowego burgera z serem. Jako kolejną warstwę umieścić plastry pomidora, ogórka i cebuli.
Całość przykryć górną częścią bułki.