Fasolka po bretońsku
130 min
2/5
stopień trudności
Składniki:
boczek surowy wędzony
- 250 g
kiełbasa zwyczajna
- 250 g
karkówka
- 250 g
fasola „Piękny Jaś”
- 500 g
koncentrat pomidorowy
- 100 g
cebula
- 1 szt.
Przyprawy:
majeranek
- 1 łyżka
ziele angielskie
- 3 szt.
liść laurowy
- 1 szt.
sól i pieprz do smaku
Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawić na noc do namoczenia.
Następnego dnia odcedzić, wlać świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości.
Odciąć skórę z boczku, resztę pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką .
Na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, koncentrat i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.
Na drugiej patelni podsmażyć karkówkę pokrojoną w kostkę.
Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.
Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 15 minut.