Kiełbasa biała parzona w sosie chrzanowo – śmietanowym
30 min
1/5
stopień trudności
![rbg3](https://agrorydzyna.pl/wp-content/themes/template-agro/assets/rbg3.png)
![thumbnail](https://agrorydzyna.pl/wp-content/uploads/2022/04/1-min-scaled.jpg)
Składniki:
kiełbasa biała parzona
- 6 szt.
cebula
- 2 szt.
olej rzepakowy
- 3 łyżki
chrzan
- 4 łyżki
śmietana 18%
- 200 ml
śmietana 30%
- 150 ml
Przyprawy:
suszony majeranek
- 1 łyżka
sól i pieprz
Cebule obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju rzepakowym (1 łyżka stołowa).
Następnie dodać chrzan, majeranek oraz obie śmietany. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Kiełbasę ponacinać z jednej strony, podsmażyć na oleju rzepakowym (2 łyżki stołowe).
Sos przelać do formy na wierzchu ułożyć kiełbasy. Można dodatkowo zapiec w piekarniku.
Udekorować np. listkami bazylii.