Pieczeń z karkówki
100 min
2/5
stopień trudności
Składniki:
Karkówka wieprzowa bez kości
- 1,5 kg
Czosnek
- 2 ząbki
Cebula
- 1 sztuka
Smalec
- 80g (do smażenia)
Przyprawy:
Sól
- 0,5 łyżeczki
Pieprz
- 0,5 łyżeczki
Papryka słodka
- 1 łyżeczka
papryka ostra
- 1 łyżeczka
majeranek
- 1 łyżeczka
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Wszystkie przyprawy ze sobą wymieszać.
Karkówkę mocno natrzeć wcześniej zmieszanymi przyprawami.
Karkówkę owinąć sznurkiem wędliniarskim i folią spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 12 godzin.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w piórka przesmażyć na rozgrzanym smalcu.
Na cebulę i czosnek położyć karkówkę i obsmażyć, podlewać wodą.
Podsmażoną karkówkę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.
Piec ok. 1,5 godziny.