Pieczeń z karkówki

timer

100 min

2/5

stopień trudności

rbg3thumbnailarrow_red

Składniki:

    Karkówka wieprzowa bez kości

    - 1,5 kg

    Czosnek

    - 2 ząbki

    Cebula

    - 1 sztuka

    Smalec

    - 80g (do smażenia)

Przyprawy:

    Sól

    - 0,5 łyżeczki

    Pieprz

    - 0,5 łyżeczki

    Papryka słodka

    - 1 łyżeczka

    papryka ostra

    - 1 łyżeczka

    majeranek

    - 1 łyżeczka

01

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

02

Wszystkie przyprawy ze sobą wymieszać.

03

Karkówkę mocno natrzeć wcześniej zmieszanymi przyprawami.

04

Karkówkę owinąć sznurkiem wędliniarskim i folią spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 12 godzin.

05

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w piórka przesmażyć na rozgrzanym smalcu.

06

Na cebulę i czosnek położyć karkówkę i obsmażyć, podlewać wodą.

07

Podsmażoną karkówkę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.

08

Piec ok. 1,5 godziny.

danie gotowe!

assetasset

Zobacz inne przepisy