Pieczony pasztet z wątróbką
60 min
4/5
stopień trudności
Składniki:
szynka wieprzowa bez kości, schłodzona
- 800 g
boczek surowy wędzony
- 200 g
wątroba z kurczaka świeża
- 500 g
Marchew
- 1 szt.
Seler
– 0,5 szt.
Por
– 1 szt.
Pietruszka
– 1 szt.
Bułka
– 1 szt. namoczona w wodzie
Bułka tarta
– 5 łyżek
Jajko
– 2 szt.
Woda
– 1l
Przyprawy:
Ziele angielskie
– 4 szt.
Liść laurowy
– 2 szt.
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku
Mięso umyć i pokroić na małe kawałki.
Pokrojone mięso zalać wodą.
Obrać warzywa (marchew, seler, por i pietruszka) i dodać je do mięsa.
Dodać sól, ziele angielskie i liście laurowe.
Gotować mięso aż będzie miękkie.
Wyjąć z garnka mięso i warzywa do ostudzenia (nie wylewać wywaru).
Wątróbkę, opłukać i obgotować, bez dodatku soli (proszę pamiętać, że jeżeli dodamy sól w trakcie gotowania, wątróbka nam stwardnieje).
Wątróbkę pozostawić do wystudzenia.
Zamoczyć bułkę w wodzie.
Wystudzone mięso, wątróbka i warzywa (marchewka, pietruszka oraz seler) zmielić przez maszynkę na oczkach.
Następnie zmielić boczek i zamoczoną bułkę.
Żółtka jajek dodać do powstałej masy.
Białka ubić na sztywna pianę.
Wszystkie składniki razem połączyć i przyprawić przyprawami.
Masę wyrabiać do czasu uzyskania konsystencji pasztetu, jeśli będzie trzeba dodać wywar z gotowanego, przełożyć do formy.
Piec ok 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Pasztet wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie.
Pieczony pasztet z wątróbką podawać z pieczywem.