Pieczony pasztet z wątróbką

timer

60 min

4/5

stopień trudności

rbg3thumbnailarrow_red

Składniki:

    szynka wieprzowa bez kości, schłodzona

    - 800 g

    boczek surowy wędzony

    - 200 g

    wątroba z kurczaka świeża

    - 500 g

    Marchew

    - 1 szt.

    Seler

    – 0,5 szt.

    Por

    – 1 szt.

    Pietruszka

    – 1 szt.

    Bułka

    – 1 szt. namoczona w wodzie

    Bułka tarta

    – 5 łyżek

    Jajko

    – 2 szt.

    Woda

    – 1l

Przyprawy:

    Ziele angielskie

    – 4 szt.

    Liść laurowy

    – 2 szt.

    Sól do smaku

     

    Pieprz do smaku

     

    Gałka muszkatołowa do smaku

     

01

Mięso umyć i pokroić na małe kawałki.

02

Pokrojone mięso zalać wodą.

03

Obrać warzywa (marchew, seler, por i pietruszka) i dodać je do mięsa.

04

Dodać sól, ziele angielskie i liście laurowe.

05

Gotować mięso aż będzie miękkie.

06

Wyjąć z garnka mięso i warzywa do ostudzenia (nie wylewać wywaru).

07

Wątróbkę, opłukać i obgotować, bez dodatku soli (proszę pamiętać, że jeżeli dodamy sól w trakcie gotowania, wątróbka nam stwardnieje).

08

Wątróbkę pozostawić do wystudzenia.

09

Zamoczyć bułkę w wodzie.

010

Wystudzone mięso, wątróbka i warzywa (marchewka, pietruszka oraz seler) zmielić przez maszynkę na oczkach.

011

Następnie zmielić boczek i zamoczoną bułkę.

012

Żółtka jajek dodać do powstałej masy.

013

Białka ubić na sztywna pianę.

014

Wszystkie składniki razem połączyć i przyprawić przyprawami.

015

Masę wyrabiać do czasu uzyskania konsystencji pasztetu, jeśli będzie trzeba dodać wywar z gotowanego, przełożyć do formy.

016

Piec ok 60 minut w temperaturze 180 stopni.

017

Pasztet wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie.

018

Pieczony pasztet z wątróbką podawać z pieczywem.

danie gotowe!

assetasset

Zobacz inne przepisy