Polędwiczki nadziewane ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
60 min
4/5
stopień trudności
Składniki:
polędwiczki wieprzowe
- 2 szt.
wino białe wytrawne
- 400 ml
bulion
- 100 ml
śmietanka 30 %
- 200 ml
mąka do oprószenia
natka pietruszki do posypania
Marynata:
olej z suszonych pomidorów
- 10 łyżek
czosnek
- 3 ząbki
musztarda sarepska
- 3 łyżeczki
sól
- 1/2 łyżeczki
sól ziołowa
- 1/3 łyżeczki
pieprz cayenne szczypta
kolorowy pieprz do smaku
Nadzienie:
mrożony szpinak ze śmietaną
- 200 g
suszone pomidory
- 12 szt.
Polędwiczkę rozkroić wzdłuż, rozbić. Posmarować marynatą i pozostawić w marynacie na 24 godziny.
Usmażyć szpinak ze śmietaną.
Szpinak nałożyć na polędwiczki, następnie poukładać suszone pomidory wzdłuż polędwiczek
Polędwiczki zawinąć w roladę, można zawiązać sznurkiem do mięs.
Polędwiczkę oprószyć mąką, rozgrzać olej na patelni, obsmażyć polędwiczkę z każdej strony.
Podlać winem, odparować, wlać bulion, dusić ok. 30 minut, wlać śmietanę, gotować aż zrobi się gęsty sos.