Polędwiczki nadziewane ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

timer

60 min

4/5

stopień trudności

rbg3thumbnailarrow_red

Składniki:

    polędwiczki wieprzowe

    - 2 szt.

    wino białe wytrawne

    - 400 ml

    bulion

    - 100 ml

    śmietanka 30 %

    - 200 ml

    mąka do oprószenia

     

    natka pietruszki do posypania

     

Marynata:

    olej z suszonych pomidorów

    - 10 łyżek

    czosnek

    - 3 ząbki

    musztarda sarepska

    - 3 łyżeczki

    sól

    - 1/2 łyżeczki

    sól ziołowa

    - 1/3 łyżeczki

    pieprz cayenne szczypta

     

    kolorowy pieprz do smaku

     

Nadzienie:

    mrożony szpinak ze śmietaną

    - 200 g

    suszone pomidory

    - 12 szt.

01

Polędwiczkę rozkroić wzdłuż, rozbić. Posmarować marynatą i pozostawić w marynacie na 24 godziny.

02

Usmażyć szpinak ze śmietaną.

03

Szpinak nałożyć na polędwiczki, następnie poukładać suszone pomidory wzdłuż polędwiczek

04

Polędwiczki zawinąć w roladę, można zawiązać sznurkiem do mięs.

05

Polędwiczkę oprószyć mąką, rozgrzać olej na patelni, obsmażyć polędwiczkę z każdej strony.

06

Podlać winem, odparować, wlać bulion, dusić ok. 30 minut, wlać śmietanę, gotować aż zrobi się gęsty sos.

danie gotowe!

assetasset

Zobacz inne przepisy