Żurek w chlebie
90 min
2/5
stopień trudności


Składniki:
boczek surowy – wędzony
- 400 g
kiełbasa biała surowa lub kiełbasa biała parzona
- 500 g
bulion warzywny lub wywar mięsny
- 1,5 l
żurek (zakwas)
- 500 ml
śmietana 18% lub 30%
- 5 łyżek
czosnek
- 1 ząbek
Przyprawy:
suszony majeranek
2 łyżki
sól i pieprz
Dodatkowo:
ugotowane jajka
chleb do żurku
Boczek surowy wędzony pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni do zarumienienia.
Bulion lub wywar zagotować z podsmażonym boczkiem. Gotować przez ok. 20 minut.
Dodać surową białą kiełbasę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. W przypadku użycia kiełbasy białej parzonej w późniejszym etapie pokroić w plasterki i dodać do żurku.
Dodać żurek i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać majeranek oraz czosnek przygotowany następująco: nieobrany czosnek położyć na małej patelence i prażyć go przez ok. 10 minut, następnie delikatnie rozgnieść.
Zupę odstawić z ognia. Dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem.
Wyjąć kiełbasę z zupy, pokroić ją na plasterki, włożyć z powrotem do garnka z zupą (część kiełbasy można upiec według wskazówki).
Żurek podawać z ugotowanym jajkiem i pieczywem.
Wskazówki:
Zupę można doprawić chrzanem. Można dodać ugotowaną w bulionie marchewkę pokrojoną na plasterki.
Jak upiec kiełbasę z żurku (białą, ugotowaną w wywarze): ponacinać ją nożem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Piec przez około 15 minut aż się zrumieni. Podawać z cebulą zeszkloną na oleju lub na oleju z dodatkiem pokrojonego boczku wyjętego z wywaru.