Żurek w chlebie

timer

90 min

2/5

stopień trudności

rbg3thumbnailarrow_red

Składniki:

    boczek surowy – wędzony

    - 400 g

    kiełbasa biała surowa lub kiełbasa biała parzona

    - 500 g

    bulion warzywny lub wywar mięsny

    - 1,5 l

    żurek (zakwas)

    - 500 ml

    śmietana 18% lub 30%

    - 5 łyżek

    czosnek

    - 1 ząbek

Przyprawy:

    suszony majeranek

    2 łyżki

    sól i pieprz

     

Dodatkowo:

    ugotowane jajka

     

    chleb do żurku

     

01

Boczek surowy wędzony pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni do zarumienienia.

02

Bulion lub wywar zagotować z podsmażonym boczkiem. Gotować przez ok. 20 minut.

03

Dodać surową białą kiełbasę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. W przypadku użycia kiełbasy białej parzonej w późniejszym etapie pokroić w plasterki i dodać do żurku.

04

Dodać żurek i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać majeranek oraz czosnek przygotowany następująco: nieobrany czosnek położyć na małej patelence i prażyć go przez ok. 10 minut, następnie delikatnie rozgnieść.

05

Zupę odstawić z ognia. Dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem.

06

Wyjąć kiełbasę z zupy, pokroić ją na plasterki, włożyć z powrotem do garnka z zupą (część kiełbasy można upiec według wskazówki).

07

Żurek podawać z ugotowanym jajkiem i pieczywem.

08

Wskazówki:
Zupę można doprawić chrzanem. Można dodać ugotowaną w bulionie marchewkę pokrojoną na plasterki.

Jak upiec kiełbasę z żurku (białą, ugotowaną w wywarze): ponacinać ją nożem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Piec przez około 15 minut aż się zrumieni. Podawać z cebulą zeszkloną na oleju lub na oleju z dodatkiem pokrojonego boczku wyjętego z wywaru.

danie gotowe!

assetasset

Zobacz inne przepisy