Pieczony schab z morelą
110 min
3/5
stopień trudności
Składniki:
schab bez kości
- 700 g
suszone morele
- 120 g
olej
- 6 łyżek
wino białe półsłodkie
- 100 ml
czosnek
- 2 ząbki
suszone pomidory wedle uznania
Przyprawy:
marynata klasyczna do mięs
- 1 opakowanie
Schab położyć na desce, zrobić w nim nożem kieszonkę - nacięcie w środkowej części przez całość mięsa, nie przecinając schabu na końcu i pozostawiając po ok. 1,5 cm z każdej strony.
Następnie wciskać do kieszonki suszone morele i dociskać tak, aby jak najwięcej ich się zmieściło.
Miejsce rozcięcia schabu spiąć na krzyż wykałaczkami.
Przygotować marynatę (olej + marynata klasyczna) i nasmarować mięso. Na górze obłożyć plastrami czosnku i posypać suszonymi pomidorami.
Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Resztę pozostałej marynaty wymieszać z winem i zalać mięso. Mięso odstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie schab możemy upiec w piekarniku nagrzanym do 200°C, czas pieczenia 1,5 godziny.