Pieczony schab z morelą

timer

110 min

3/5

stopień trudności

rbg3thumbnailarrow_red

Składniki:

    schab bez kości

    - 700 g

    suszone morele

    - 120 g

    olej

    - 6 łyżek

    wino białe półsłodkie

    - 100 ml

    czosnek

    - 2 ząbki

    suszone pomidory wedle uznania

     

Przyprawy:

    marynata klasyczna do mięs

    - 1 opakowanie

01

Schab położyć na desce, zrobić w nim nożem kieszonkę - nacięcie w środkowej części przez całość mięsa, nie przecinając schabu na końcu i pozostawiając po ok. 1,5 cm z każdej strony.

02

Następnie wciskać do kieszonki suszone morele i dociskać tak, aby jak najwięcej ich się zmieściło.

03

Miejsce rozcięcia schabu spiąć na krzyż wykałaczkami.

04

Przygotować marynatę (olej + marynata klasyczna) i nasmarować mięso. Na górze obłożyć plastrami czosnku i posypać suszonymi pomidorami.

05

Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Resztę pozostałej marynaty wymieszać z winem i zalać mięso. Mięso odstawić do lodówki na 24 godziny.

06

Po tym czasie schab możemy upiec w piekarniku nagrzanym do 200°C, czas pieczenia 1,5 godziny.

danie gotowe!

assetasset

Zobacz inne przepisy