Fasolka po bretońsku

timer

130 min

2/5

stopień trudności

rbg3thumbnailarrow_red

Składniki:

    boczek surowy wędzony

    - 250 g

    kiełbasa zwyczajna

    - 250 g

    karkówka

    - 250 g

    fasola „Piękny Jaś”

    - 500 g

    koncentrat pomidorowy

    - 100 g

    cebula

    - 1 szt.

Przyprawy:

    majeranek

    - 1 łyżka

    ziele angielskie

    - 3 szt.

    liść laurowy

    - 1 szt.

    sól i pieprz do smaku

     

01

Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawić na noc do namoczenia.

02

Następnego dnia odcedzić, wlać świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości.

03

Odciąć skórę z boczku, resztę pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką .

04

Na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, koncentrat i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.

05

Na drugiej patelni podsmażyć karkówkę pokrojoną w kostkę.

06

Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.

07

Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 15 minut.

danie gotowe!

assetasset

Zobacz inne przepisy