Żeberka w sosie BBQ
110 min
2/5
stopień trudności
Składniki:
żeberka paski wieprzowe
- 1,5 kg
sos barbecue
- 300 ml
przyprawa w płynie magii
- 4 łyżki
Marynata:
czosnek
– 5 ząbków przeciśniętych przez praskę
liść laurowy
– 6 szt.
sól
– 2 łyżeczki
papryka słodka
– 2 łyżeczki
pieprz czarny
– 1 łyżeczka
przyprawa w płynie magii
– 4 łyżki
whisky
– 150 ml
Przygotować marynatę do mięsa.
Włożyć żeberka do marynaty i pozostawić w lodówce na całą noc.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i pod przykryciem piec w 180 ⁰C przez ok 1,5 godziny.
Upieczone żeberka przełożyć na blaszkę, polać sosem barbecue wymieszanym z przyprawą w płynie magii.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 ⁰C aż się zarumienią.