Zrazy wieprzowe zwijane

timer

60 min

2/5

stopień trudności

rbg3thumbnailarrow_red

Składniki:

    Karkówka wieprzowa bez kości

    - 5 plastrów

    Boczek surowy wędzony

    - 250 g

    Ogórek kiszony

    - 3 sztuki

    Cebula

    - 2 sztuki

    Musztarda sarepska

    - 5 łyżeczek

    Olej

    - 3 łyżki

    Wino czerwone wytrawne

    - 150 ml

Przyprawy:

    Sól i pieprz do smaku

     

01

Plastry karkówki rozbić, doprawić solą i pieprzem, posmarować ostrą musztardą z jednej strony.

02

Ogórki kiszone, boczek oraz cebulę pokroić w słupki, ułożyć po kawałku na środku mięsa.

03

Mięso ciasno zwinąć, uformować roladkę, owinąć bawełnianą nitką.

04

Obsmażyć na oleju z każdej strony, w trakcie podlewać czerwonym winem i wodą.

05

Dusić pod przykryciem ok. 50 min.

06

Wywar powstały podczas duszenia mięsa przelać do garnka, dolać wody doprowadzić do wrzenia. Wymieszać wodę z mąką i dodać do wywaru.

07

Sos doprawić solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Powstały sos przelać przez sitko.

danie gotowe!

assetasset

Zobacz inne przepisy