Burger z metki tatarskiej

timer

20 min

2/5

stopień trudności

rbg3thumbnailarrow_red

Składniki:

    metka tatarska wołowa

    - 1 szt.

    bułka do hamburgerów

    - 1 szt.

    pomidor

    - 1 szt.

    ogórek konserwowy

    - 2 szt.

    liść sałaty

    - 2 szt.

    cebula

    - 1 szt.

    oliwa z oliwek

    - 20 ml

    ketchup łagodny

    - 2 łyżki

01

Metkę tatarską wyjąć z opakowania i uformować kotlet.

02

Patelnię grillową posmarować oliwą z oliwek i dobrze rozgrzać. Grillować na dość dużym ogniu, przez około 5 minut. Gdy mięso zmieni kolor do połowy burgera, kotleta należy obrócić. W końcowej fazie grillowania na burgera położyć plaster sera w celu roztopienia.

03

W między czasie należy przygotować bułki. Pieczywo przeciąć na dwie części i umieścić w piekarniku. Bułki wyciągnąć, gdy będą chrupiące i przyrumienione.

04

Obie wewnętrzne części bułek posmarować ketchupem.

05

Warzywa umyć i pokroić w plasterki. Sałatę wypłukać pod wodą i osuszyć.

06

Na dolnej części bułki umieścić dwa liście sałaty, a następnie położyć gotowego burgera z serem. Jako kolejną warstwę umieścić plastry pomidora, ogórka i cebuli.

07

Całość przykryć górną częścią bułki.

danie gotowe!

assetasset

Zobacz inne przepisy