Tarta z polędwicą rydzyńską i porem

timer

90 min

4/5

stopień trudności

rbg3thumbnailarrow_red

Kruche ciasto:

    mąka pszenna

    - 300 g

    zimne masło

    - 200 g

    jajko

    - 1 szt.

    sól

    - 1 szczypta

Farsz:

    polędwica rydzyńska pokrojona w paski

    - 200 g

    biała część dużego pora

    - 2 szt.

    cebula

    - 1 szt.

    śmietanka 18%

    - 200 ml

    serek topiony śmietankowy

    - 100 g

    jajko

    - 1 szt.

    żółty starty ser

    - 1 szklanka

Przyprawy:

    pieprz i zioła prowansalskie do smaku

     

01

Składniki na ciasto łączymy ze sobą do uzyskania struktury jednolitego ciasta.

02

Wkładamy ciasto na 30 minut do zamrażalnika.

03

Następnie wykładamy ciastem posmarowaną masłem blaszkę do pieczenia. Pieczemy w 200°C przez ok 15 minut.

04

Pokrojony por, cebulę i polędwicę rydzyńską delikatnie podsmażamy, następnie dodajemy do nich śmietankę wraz z serkiem topionym

05

Gdy serek rozpuści się doprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi, wsypujemy połowę szklanki żółtego sera.

06

Do delikatnie przestudzonego farszu dodajemy jajko, dokładnie mieszamy i wykładamy farsz na wcześniej podpieczone ciasto.

07

Na koniec posypujemy pozostałą ilością sera. Pieczemy ok. 30 minut w temp 180°C.

danie gotowe!

assetasset

Zobacz inne przepisy